WYSPIARZ niebieski
Jedyny tygodnik ukazujący się w Świnoujściu, Międzyzdrojach i Wolinie

20.05.2019 15:46

„Inteligentnie o kuchni, książkach i muzyce”, czyli wieczór autorski z Anną Jurksztowicz

(Międzyzdroje) 17 maja w Międzynarodowym Domu Kultury w Międzyzdrojach odbyło się „Wiosenne spotkanie z książką, kuchnią i piosenką”. Gwiazdą wieczoru była wokalistka, autorka i producentka muzyczna Anna Jurksztowicz. Organizatorem spotkania była Miejska Biblioteka Publiczna w Międzyzdrojach, jak również Stowarzyszenie „Rodzina”. Wydarzenie zostało współfinansowane ze środków Gminy Międzyzdroje w ramach projektu „Klubik rodzinny – od juniora do seniora”.

 

Bohaterka wieczoru, Anna Jurksztowicz, to znakomita wokalista, która pochodzi ze Szczecina. Jest znana z takich hitów jak „To tylko sny” z serialu Ranczo, „Stan pogody”, „Diamentowy kolczyk” czy „Hej, Man!”. Nagrała również piosenki do znanych seriali jak “Matki, żony i kochanki”, “Czułość i kłamstwa” czy “Na dobre i na złe”. Anna jest również autorką książki pt. „IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić” i właśnie tej publikacji zostało poświęcone spotkanie. Moderatorem był Andrzej Ballo, poeta, felietonista, muzyk, który przeprowadził bardzo ciekawą rozmowę z Anną Jurksztowicz na temat jej wielkiej pasji, czyli gotowania. Określił on książkę autorki jako silva rerum, czyli notatki z życia codziennego. W publikacji Anna nie tylko zawarła przepisy na gotowe dania, a także jak świadomie robić zakupy, jakich narzędzi używać w kuchni albo jak sprzątać po gotowaniu. Przybyli goście mogli dowiedzieć się jak pisarka zaczynała pracę nad książką. Okazało się, że napisała ją w telefonie komórkowym. W dzisiejszej dobie technologii wystarczy notatnik w aparacie telefonicznym, program do edycji tekstów i można pisać podczas stania w korkach na autostradzie czy w kolejce po zakupy. Jurksztowicz zwróciła uwagę, jak ważne jest przygotowywanie posiłków dla najbliższych. Powinno się je robić z wielkim uczuciem, by choć odrobinę dobrej energii mogło przejść na konsumujących. Anna wspominała wiele razy podczas spotkania Marię Ochorowicz-Monatową, wielką mistrzynię w dziedzinie gotowania. To ona już w 1903 roku napisała książkę, z której możemy dowiedzieć się o fałszowaniu żywności. Jej wszystkie publikacje to prawdziwa skarbnica wiedzy, jeśli chodzi o gotowanie i nie tylko. Zwróciła ona uwagę w tamtych czasach na higienę w kuchni. Andrzej Ballo nie omieszkał zapytać naszego gościa o tytuły rozdziałów jej książki, które nie zawsze trzeba brać dosłownie. „Zabawki kuchenne”, „Jak wykończyć męża w pięć lat”, czy „Targowisko pyszności” to naprawdę zbiór wiedzy na temat gotowania. Anna Jurksztowicz przyznała, że zawsze ma w lodówce masło klarowane, jajka ugotowane na twardo, ziemniaki w mundurkach, by zawsze móc szybko ugotować coś z niczego, kiedy zajdzie taka potrzeba. Czytelnicy mogli posłuchać o kolejnej pasji wokalistki, jaką są wina. Od wielu lat interesuje się tym trunkiem, by dziś móc powiedzieć, jakie wino jest najlepsze. Podczas spotkania przyznała - „najlepsze wino to takie, jakie nam smakuje”. Najważniejszy jest rytuał picia wina. Powinno spożywać się je z kieliszka i z każdym łykiem będzie ono smakowało inaczej. W kolejnej części gwiazda wieczoru wraz z Andrzejem Ballo, który jej akompaniował, wykonali kilka utworów dla przybyłych gości. Znane i mniej znane piosenki Anna wykonała z wielką pasją. Jej kontakt z publicznością sprawił, że wszyscy na sali śpiewali razem z piosenkarką. Nie obyło się bez wzruszeń, oklasków i bisów. Na zakończenie spotkania można było nabyć książkę oraz płyty wokalistki i ustawić się w kolejce po autograf.Wieczór z Anną Jurksztowicz okazał się wisienką na torcie zorganizowanego Tygodnia Bibliotek w naszym mieście.

Bibliotekarze


© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.

Tygodnik "WYSPIARZ niebieski"
Świnoujście  •  ul. Armii Krajowej 12  •  Pasaż Centrum  •  I piętro, p. 109
Tel. +48 91 327 10 64  •  Tel./Fax +48 91 321 54 36

www.wyspiarzniebieski.pl