WYSPIARZ niebieski
Jedyny tygodnik ukazujący się w Świnoujściu, Międzyzdrojach i Wolinie

28.04.2017 15:56

Dostępny w Informacji Turystycznej. Przewodnik gastronomiczny po Świnoujściu.

Przewodnik ma na celu prezentację kulinarnego rynku naszego miasta. Można w nim również znaleźć dawne przepisy kulinarne na potrawy ze śledzia, ryby, którą dawniej nazywano chlebem morza. Przewodnik powstał z inicjatywy Urzędu Miasta Świnoujście oraz Świnoujskiej Organizacji Turystycznej.

 

- Do udziału, zaprezentowania swojej oferty kulinarnej, zgłosiły się 42 lokale gastronomiczne – mówi Monika Dendor z Wydziału Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu Urzędu Miasta Świnoujście i koordynator projektu. – Mamy nadzieję, że do kolejnego przewodnika, który planujemy wydać na przyszły rok, dołączą także pozostali gastronomicy.

Przepisy kulinarne na potrawy ze śledzia przygotował świnoujski historyk dr Józef Pluciński.

- Świnoujście to idealne miejsce do wypoczynku – mówi Monika Dendor. – Chcielibyśmy, aby przewodnik promował nasze miasto również jako miejsce, gdzie można smacznie zjeść.

Przewodnik gastronomiczny wydany jest w trzech językach: polskim, angielskim i niemieckim. Wydawnictwo jest dostępne w Informacji Turystycznej przy placu Słowiański.

BIK UM Świnoujście

Fot. WPTKiS UM

 


© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.

Tygodnik "WYSPIARZ niebieski"
Świnoujście  •  ul. Armii Krajowej 12  •  Pasaż Centrum  •  I piętro, p. 109
Tel. +48 91 327 10 64  •  Tel./Fax +48 91 321 54 36

www.wyspiarzniebieski.pl