W dziejach Pomorza śledź odegrał rolę wyjątkową, szczególnie w rozwoju gospodarczym tego regionu. Był przedmiotem handlu, żywił i bogacił. Pierwsze wiadomości o połowach tej ryby przy brzegach Pomorza Zachodniego zawdzięczamy zakonnikowi HERBORDOWI, który opisując podróż biskupa Ottona do Bambergu po Pomorzu w 1124 roku, wspomina o wielkim bogactwie tego regionu, jakim były ryby.
By zagospodarować dane przez Bałtyk bogactwo w postaci śledzi uznamscy i wolińscy rybacy nauczyli się śledzie konserwować i przetwarzać – najpopularniejsze były śledzie solone, marynowane, ale i dziś próbować możemy śledzi pod wieloma postaciami.
Zapraszamy na Basen Północny do degustacji „bursztynowego śledzia” wg receptury Uzdrowiska Świnoujście S.A., a także do Tawerny „U MUZYKA”, gdzie śledź serwowany jest na tysiąc i jeden sposobów.
1 maja - BASEN PÓŁNOCNY - od godz. 13.00
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.
www.wyspiarzniebieski.pl