Przed wiekami bakalie były rarytasem, więc spożywali je tylko najbogatsi. Owoce suszono, bo gwarantowało to możliwość dłuższego przechowywania. Dziś ta zdrowa, smaczna i naturalna przekąska jest dostępna dla wszystkich. Dlaczego warto jeść bakalie? Zawierają błonnik, który wpływa na prawidłową przemianę materii i obniża poziom złego cholesterolu we krwi, węglowodany, które są źródłem energii, a także beta-karoten. Jedyną wadą bakalii jest to, że są wysokokaloryczne, dlatego nie można z nimi przesadzać. Samo słowo bakalia wywodzić się może od łacińskiego bacca - jagoda, a także od arabskiego bakkał - handlarz korzenny. W Polsce nazywano bakaliami suszone owoce, jak: rodzynki, migdały, daktyle, które z południa i wschodu Ormianie, Żydzi i Grecy przywozili do nas i którymi częstowano się zawsze po domach polskich, przy śpiewaniu kolęd, w wieczory świąteczne Bożego Narodzenia.
Więcej w papierowym wydaniu gazety.
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.
www.wyspiarzniebieski.pl