Celem warsztatów było przybliżenie ich uczestnikom tajników dzikich roślin jadalnych połączone z degustacją całej gamy przetworów kulinarnych sporządzonych przez prelegentkę z dzikich roślin. Etapem każdego z warsztatów był spacer do lasu i na łąkę, gdzie M. Lebioda w terenie pokazywała uczestnikom gdzie i co można znaleźć, aby wykorzystać dobro natury unikając chemii.
Warsztaty były zatem niezwykle pouczające. Ich uczestnicy mieli okazję zdobyć zarówno wiedzę teoretyczną, osobiście doznać wrażeń smakowych oraz wziąć udział w praktycznych warsztatach terenowych z elementami lasoterapii. Prelegentka przedstawiła też uczestnikom dzikie rośliny jakich należy unikać. Uczestnicy warsztatów zostali też wyposażeni w zestaw przepisów kulinarnych z dzikich roślin jadalnych i otrzymali także przygotowane dla każdego paczuszki z herbatą sporządzoną z daru lasów i łąk. Były to kolejne unikatowe warsztaty WPN, dzięki którym wyedukowano i zbliżono do natury mieszkańców i gości wysp.
Projekt był realizowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Szczecinie w ramach programu „Edukacja ekologiczna Wolińskiego Parku Narodowego – Kraina Wiedzy o Przyrodzie”.
Wn
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.
www.wyspiarzniebieski.pl