WYSPIARZ niebieski
Jedyny tygodnik ukazujący się w Świnoujściu, Międzyzdrojach i Wolinie

Smaki łączące pokolenia.

24.01.2025 6:05

Smaki łączące pokolenia.

Rusza konkurs dla dzieci i młodzieży

Oryginalne, niepowtarzalne, często schowane na dnie babcinych szuflad. Takie są przepisy, obecne w rodzinach od pokoleń. Jeśli lubisz gotować i ciekawi Cię kulinarna historia Twojej rodziny zgłoś się do konkursu „Poszukiwacze Smaków”.

 

Konkurs „Poszukiwacze Smaków” adresowany jest do dzieci i młodzieży. To już dwunasta edycja tej kulinarnej przygody organizowanej przez Urząd Marszałkowski. Czekamy na propozycje młodych poszukiwaczy, którzy dotrą do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie przynajmniej od dwóch pokoleń.

Chcemy zainteresować młode osoby tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zachęcić do wspólnego, rodzinnego przygotowywania smacznych dań, ale przede wszystkich do odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego – mówi marszałek województwa Olgierd Geblewicz.

Pisemne zgłoszenie powinno zawierać opis produktu, przepis oraz charakterystyczne cechy. Ważna jest także prezentacja walorów estetycznych produktów i potraw wykonana na współczesnym zdjęciu. Ten element ma być bodźcem wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami, a przy okazji podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne.

Każdy uczestnik może przedstawić w konkursie tylko jedno zgłoszenie. Termin składania wniosków upływa 21 marca 2025 roku. Należy je przesyłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Konkurs „Poszukiwacze Smaków”. Laureatami zostanie maksymalnie sześciu uczniów na dwóch poziomach: szkół podstawowych oraz szkół ponadpodstawowych. Otrzymają oni nagrody rzeczowe. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi do 30 kwietnia br.

Poszukiwacze Smaków” to także szansa na odnalezienie kolejnych niezwykłych kulinariów z Pomorza Zachodniego. Region ma obecnie blisko 60 produktów tradycyjnych, które umieszczono na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkursowe pozycje, które zostały wpisane na LPT to np.: pasztet z gęsi, śledzie po szczecińsku, hołubcie bielkowskie, kaziukowe serducha oraz zupa nic.

Szczegóły konkursu, w tym regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego WZ: http://www.wrir.wzp.pl/, w zakładce „Poszukiwacze smaków”.

Biuro Prasowe

Gabinet Marszałka

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

 

 

 


© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.

Tygodnik "WYSPIARZ niebieski"
Świnoujście  •  ul. Armii Krajowej 12  •  Pasaż Centrum  •  I piętro, p. 109
Tel. +48 91 327 10 64  •  Tel./Fax +48 91 321 54 36

www.wyspiarzniebieski.pl