Tam oprócz prac powarsztatowych mieszkańców prawobrzeża zaprezentowano także obrazy Małgorzaty Kozieł (mieszkanka Karsiborza), obrazy Marii Wieczorek (Warszów), Grażyny Jagiełło, Ilony Gizy, obrazy ręcznie haftowane Stanisławy Ługowskiej, biżuteria i witraże Heleny Nowak (Choszczno), przedmioty zdobione techniką decoupage Barbary Napiórkowskiej – Jończyk i piękne ozdoby wykonywane ręcznie przez Bożenę Szymańską (Wolin). Wszystkie dzieła oglądać można w sali wystawowej na I piętrze.
W tej właśnie sali 7 bm. prezentowane także były warszowskie kulinaria, a właściwie „warszowskie smaki”. To był zwiastun całego cyklu imprez o tym charakterze. Ten pierwszy był pod hasłem „dyniowe wariacje”. Jury nie miało łatwego zadania z uwagi na różnorodność potraw.
I miejsce zajęły wariacje dyniowe Genowefy Pokory, a były to: roladki cukinii z mięsem, frytki z cukinii, a na deser dynia na słodko.
II miejsce przyznano Justynie Zaorskiej za leczo z kabaczka z brązowym ryżem,
wyróżnione zostały ciastka z pestek dyni, słonecznika i ziaren sezamu wykonane przez Marię Wieczorek Lüdemann.
Poza tym wszyscy bardzo sobie chwalili tosty z kabaczka, dynię marynowaną, roladki z sera z dynią, marynowane patisony, roladki z cukinii z serem, a brawami nagrodzono zupę dyniowa z kluseczkami Było więc smacznie, wesoło, kolorowo, a humory dopisywały wszystkim. Niech zazdroszczą ci , co nie byli.
szal, foto: org.
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.
www.wyspiarzniebieski.pl