Podstawą kwalifikacji wniosku do programu jest m.in. umowa szkoły podpisana z dostawcą owoców i warzyw, które muszą spełniać określone standardy Unii Europejskiej – być świeże, wystarczająco rozwinięte i dojrzałe. Dystrybucja obejmuje owoce świeże: jabłka, gruszki i truskawki; warzywa świeże: marchew, rzodkiewkę, paprykę słodką oraz ogórek; a także przetwory: soki owocowe, warzywne i owocowo – warzywne. Celem programu jest przede wszystkim promocja zdrowych nawyków żywieniowych, przeciwdziałanie otyłości oraz chorobom cywilizacyjnym.
Większość szkół podstawowych w Świnoujściu oraz Międzyzdrojach i w Wolinie zgłosiło już swój akces. Wyjątek stanowi Szkoła Podstawowa nr 6 w Świnoujściu, która nie przystąpi do projektu ze względu na brak dostawcy, który przywiezie owoce i warzywa odpowiednio zapakowane i już wcześniej umyte. Podobny problem ma Szkoła Podstawowa nr 9. – Jeśli owoce będą zapakowane tak jak kartoniki mleka, że od razu będziemy mogli rozdać je dzieciom, nie obciążając przy tym pracowników dodatkowymi obowiązkami, to w drugim terminie chętnie weźmiemy udział w akcji – mówi dyrektor SP nr 9, mgr Alicja Miller.
© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.
www.wyspiarzniebieski.pl