WYSPIARZ niebieski
Jedyny tygodnik ukazujący się w Świnoujściu, Międzyzdrojach i Wolinie

03.09.2014 7:16

Jak stosować przyprawy?

Specyficzne cechy smakowo-zapachowe przypraw, w niektórych przypadkach także zdolność barwienia (szafran, kurkuma), oraz znany wpływ na organizm powodują, ze są one w rożny sposób obierane do surowców lub potraw. Ogólne zasady ich doboru do potraw polegają na stworzeniu ciekawych nut smakowo-zapachowych oraz niwelowania przykrych doznań występujących po spożyciu potraw z niektórych surowców.

Dotyczy to na przykład łagodzenia wzdęć po spożyciu kapusty- do której dodaje się kminek, fasoli- do której dodaje się cząber, tłustych mięs- do których dodaje się szałwię, majeranek, cząber. Wszystkie przyprawy powinny być stosowane z umiarem (szczególnie odnosi się to do przypraw ostrzejszych). Nadmiar użytej w nadmiarze przyprawy, może spowodować obniżenie wartości smakowej i aromatycznej potraw. Ilość dodawanych potraw zależy od masy produktu, jego konsystencji, naturalnego zapachu, temperatury przyrządzania i podawania. W wielu przypadkach dla osiągnięcia pożądanego efektu stosuje po kilka przypraw równocześnie.

Zastosowanie niektórych przypraw

Anyż- surówki owocowe, sałatki, potrawy z jabłek, gruszek, kapusta czerwona, ciasta pieczone i smażone, napoje, nalewki, likiery

Bazylia świeża- surówki, sałatki, ser biały, sosy zimne, mięsa

Cząber- potrawy z kapusty i strączkowych, tłuste pieczone mięsa, kaczki, gęsi, sosy

Estragon- owoce morza, omlety francuskie, ryby, cielęcina, jagnięcina, sosy

Jałowiec- dziczyzna, wieprzowina, wołowina, pasztety, farsze, potrawy z kapusty (bigos), barszcz czerwony, marynaty, śliwki

Kminek – potrawy z kapusty, z selera, z ziemniaków, potrawy z serów, mięsa duszone- wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, likiery, nalewki

Melisa- koktajle, surówki, sosy zimne, ryby, suflety, budynie, likiery

Szałwia- mięsa-baranina, wieprzowina, dziczyzna, kaczki, gęsi, pasztety

Gałka muszkatołowa- szpinak, suflety, pasztety, masy mielone, farsze, sosy białe, ciasta pieczone

Imbir- napoje, potrawy z owoców, warzyw, ryby, potrawy z ryżu, zupy, suflety, ciasta pieczone

Kurkuma- potrawy z jaj, sosy, potrawy z drobiu, ryżu

Szafran- potrawy z ryżu, ryby, desery, ciasta pieczone, bulion

Warto wiedzieć:

Maciej Bońkowski –dietetyk www.e-dietetyka.pl


© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie materiałów bez zgody redakcji zabronione.

Tygodnik "WYSPIARZ niebieski"
Świnoujście  •  ul. Armii Krajowej 12  •  Pasaż Centrum  •  I piętro, p. 109
Tel. +48 91 327 10 64  •  Tel./Fax +48 91 321 54 36

www.wyspiarzniebieski.pl